5 recepten voor een gezond ontbijt

Geschreven door saskia

Wat kun je het beste eten als gezond ontbijt

Over eten moet je nadenken. Wat wil ik eten, wanneer eten we, wanneer doe ik de boodschappen en wanneer maak je het klaar.

Zo zou het ook met ons ontbijt moeten zijn.  Alleen heel veel mensen die eten dagelijks hetzelfde ontbijt en denken hier dan ook niet meer over na. Mijn vader eet al jaren in de ochtend 1 bruine boterham met 2 speculaas koekjes en 1 bruine boterham met honing. Hij is inmiddels 76 en deze gewoonte zal hij dan ook blijven houden, hij wil het niet eens meer veranderen.

Ons lichaam wil graag wat anders. Ons lichaam wil graag variatie omdat niet één voedingsmiddel alle voedingsstoffen bevat. Elk product heeft z’n eigen unieke pakketje aan vitamine en mineralen en om die reden is het belangrijk dat je niet elke dag exact hetzelfde eet.

Daarom vind je hieronder 5 recepten voor een gezond ontbijt. Om je dag goed mee te beginnen.

Recept 1: Havermout met appel & gember

Ingrediënten:

  • Mespunt roomboter
  • 1 appel
  • 75 gram havermout
  • 1 cm verse gember
  • Vers fruit
  • Zonnebloem en of pompoenpitten
  • Afhankelijk van je smaak en wat je in huis hebt doe kun je onderstaande kruiden toevoegen
  • 2 theelepels kaneel,2 theelepels anijs, 1 theelepel kardemon,1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel koekkruiden (dit is vaak een verzameling van de kruiden die al genoemd zijn)
  • 1 eetlepel rozijnen
  • Water of amandelmelk (ongezoet) of havermelk of rijstemelk

Bereidingswijze

Smelt in een klein pannetje de roomboter. Voeg de gesneden appel met schil toe en laat het in het pannetje zacht worden. Voeg de fijngesneden gember toe. Daarna de kruiden en roer alles goed door elkaar. Voeg de havemout toe en daarna het water. Afhankelijk van hoe dik je de pap wilt maken doe je er meer of minder water bij. De havermout heeft even tijd nodig om het water op te nemen.

Haal alles van het vuur en voeg de rozijnen toe en eventueel wat vers fruit.  Ook kun je er bijvoorbeeld gedroogde abrikozen of pruimen aan toevoegen. Deze bevatten erg veel vezels wat weer erg goed is voor je stoelgang.

Zelf hou ik erg van gember dus doe er ook gerust meer bij in als je dat lekker vindt. De eerste keer dat je het maakt is het een beetje zoeken wat je lekker vindt en kost het iets meer tijd maar daarna kun je het snel klaar maken en is het een heerlijk en goed vullend ontbijt.

Recept 2: Ontbijtmuffins

Ingrediënten voor 10 muffins:

  • 100 gram havermout
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl vanillepoeder
  • Snufje zout
  • 100 gram blauwe bessen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alles behalve de blauwe bessen in een kom en maakt het met een staafmixer tot een glad beslag. Je kunt het ook in een blender doen.

Voeg daarna blauwe bessen toe en roer het beslag goed door elkaar. Schep vervolgens 2 eetlepels van het mengsel in de vormpjes. Zet de gevulde vormpjes 30 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk wel af en toe even of de muffins niet te donker worden.

Deze muffins maak je een avond van tevoren zodat je in de ochtend heel snel kunt beginnen aan je ontbijt. Deze muffins zijn ook lekker met moerbessen, rozijnen of appel of zelfs met geraspte wortel. Je kunt zoveel variëren als je zelf wil en dat geldt ook voor de kruiden die je gebruikt. Neem wat je lekker vindt.

Je kunt deze muffins ook al tussendoortje nemen en je kinderen zullen er ook van smullen. Kijk wel uit met de blauwe bessen want dat kunnen nog wel eens lastige vlekken opleveren.

Recept 3: Yoghurt met vers fruit en muesli

Ingrediënten:

  • 200 gram yoghurt: geitenyoghurt of kwark of kokosyoghurt of sojayoghurt etc.
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 appel in stukjes gesneden, of 1 banaan, of 1 mandarijn met blauwe bes, aardbeien etc.
  • 25 gram muesli met noten

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en eet smakelijk.

Lijnzaad is erg goed voor ons lichaam, het bevat veel vezels en bevordert daarmee de spijsvertering en stoelgang. Het verlaagt het cholesterolgehalte, voorkomt opvliegers en verbetert de balans van de bloedsuikerspiegel

Recept 4: Volkorenbrood met hummus en avocado

Ingrediënten:

  • 2 volkorenbroodjes
  • 40 gram hummus
  • 1/2 avocado
  • Eventueel verse munt

Bereiden

Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in repen. Smeer je broodjes in met hummus en verdeel de avocado erover. Snijd de munt in dunnen reepjes en bestrooi het over het broodje. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Recept 5: Groene smoothie boerenkool

Ingrediënten:

  • 400 ml amandelmelk
  • 75 gram boerenkool fijngesneden
  • 1 banaan
  • 50 gram spinazie
  • 200 gram ananas in stukjes

Bereiden

Doe de amandelmelk in de blender en voeg de boerenkool toe. Boerenkool is wat stugger daarom moet je iets meer moeite doen om het glad te krijgen. Zodra het glad is kun je de overige ingrediënten toevoegen.

Kauwen op je smoothie. Een smoothie drink je makkelijk weg helemaal als het helemaal glad is maar ik wil je toch aanraden om te kauwen op je smoothie. De vertering begint in je mond en als je kauwt profiteer je meer van alle goede stoffen die in je smoothie zitten. Je kunt er ook een bowl van maken, voeg dan noten, chiazaad, muesli, bramen toe.

Ik hoop je met deze blog te inspireren om te gaan variëren met je ontbijt.

Ook goedemorgen 😊

 

 

Ook iets voor jou?

Recept vegetarische Wellington

Recept vegetarische Wellington

Een heerlijk vegetarisch recept: Wellington Op kerstavond hebben wij deze heerlijke vegetarische Wellington gegeten....

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *