Waarom is meer plantaardig eten nu zo belangrijk?
We weten allemaal dat we ons milieu enorm belasten met het eten van vlees, vis en zuivel.
Milieu
De productie van eten is verantwoordelijk voor 20 tot 35 % van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.
Door minder vlees, vis en zuivel te eten lever je een positieve bijdrage aan minder uitstoot van broeikasgassen. Je bespaart op watergebruik en is dus beter voor een gezonder milieu en heeft positieve effecten op onze klimaatverandering.
Gezonder voor ons lichaam
Meer plantaardig eten is ook gezonder voor je lichaam. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten als je minder vlees eet en meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten.
Vlees
Eet je veel rood vlees en onder rood vlees verstaan we niet alleen het biefstukje maar ook al het vlees van runderen, varken, schapen en geiten. Ook als is de kleur van dit vlees niet altijd rood van kleur, dit wordt toch gerekend tot rood vlees.
Als je veel van deze vleessoorten eet, loop je meer risico op ziekten zoals (darm) kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Datzelfde geld voor bewerkt vlees en dat is vlees wat is behandeld om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden, door te roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen.
Zuivel
Wat is zuivel? Melk en alles wat je van melk kunt maken, kaas, yoghurt, boter, zuivelspread, yoghurtdrankjes, karnemelk, kefir, kwark etc.
Het vet in volle melk bevat veel verzadigde vetten. Eet je magere en halvolle melkproducten, dan krijg je minder verzadigde vetten binnen. Datzelfde geld voor kaas wat veel verzadigd vet bevat en ook vaak veel zout.
We weten dat te veel verzadigde vetten en zout het risico vergroot op hart- en vaatziekten.
Op het moment dat je zuivel niet meer eet kan het zijn dat je opgeblazen buik, winderigheid, darmkrampen verdwijnen. Heb je hier in mindere mate last van, probeer het dan eens uit en voel wat er gebeurt in je buik en met je ontlasting. Het kan zijn dat je een lactose-intolerantie hebt maar omdat de klachten minimaal zijn je daar geen aandacht aan geeft. Ik zou zeggen het is het proberen waard.
Conclusie als je minder vlees, vis en zuivel eet is dit beter voor je gezondheid en voor het milieu.
0 reacties