Een heerlijk vegetarisch recept: Wellington
Op kerstavond hebben wij deze heerlijke vegetarische Wellington gegeten. Dit is een recept van de Allerhande. Zelfs mijn vader, een verstokte vlees en viseter heeft hier heerlijk van gegeten.
De meeste mensen kennen wel de Beef Wellington wat gemaakt is van ossenhaas met fijngehakte paddenstoelen en bladerdeeg.
Mijn voorkeur gaat uit naar de vegetarisch variant omdat we al genoeg vlees eten en een beetje minder vlees is zowel goed voor ons klimaat, ons lichaam en de dieren.
De ube, een paarse wortelknol heb ik niet kunnen vinden maar in plaats van de ube heb ik een paarse zoete aardappel gebruikt. Helaas is deze paarse zoete aardappel van binnen niet paars maar wit waardoor de kleur binnen in niet zo mooi was als op de foto van het recept van deĀ @Allerhande.
Ook heb ik geen vers bladerdeeg gebruik maar bevroren roomboter bladerdeeg. Dit was niet een bewuste keuze maar bij het boodschappen doen heb ik geen vers bladerdeeg gekocht maar per ongeluk een verse pizzabodem in mijn karretje gelegd. Misschien had dat iets met de kerstdrukte in de supermarkt te makenš.
Maar met de plakjes bevroren bladerdeeg is het ook goed gelukt. Wel heb ik deze eerst laten ontdooien om er zo 1 geheel van te kunnen maken.
In plaats van de gerookte amandelen heb ik gewone amandelen gebruikt omdat ik niet zo van de rook smaak hou.
Ik heb dit gerecht nog niet eerder gemaakt dus het was een beetje een gok of dit in de smaak zou vallen maar ik heb goed gegokt. Zelf ben ik dol op bladerdeeg dus ik dacht wat kan hier nu misgaan. Bovendien had ik nog meerdere gerechten gemaakt dus ik durfde het wel aan om dit op kerstavond te maken samen met mijn zus. Gezellig samen koken voor de familie.
Het recept voor 8 personen (wij waren met 5 volwassen en hij is volledig opgegaan)
Ingrediƫnten:
750 gram zoete aardappel
500 gram ube
200 gram zachte geitenkaas
25 gram verse bieslook
1 biologisch citroen (je gebruikt de schil)
100 gram semi-gedroogde cherrytomaatjes
50 gram gerookte amandelen
2 tl gedroogde salie
270 gram vers bladerdeeg
1 middelgroot ei
Verhit de oven voor op 200 °C. Prik met een vork rondom gaatjes in de zoete en ube-aardappelen, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in het midden van de oven (afhankelijk van de dikte) in 35-40 min. gaar. Neem uit de oven, halveer de aardappelen in de lengte en laat 15 min. afkoelen.
Verkruimel ondertussen de geitenkaas, snijd de bieslook fijn, boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de semi-gedroogde cherrytomaten in stukjes en hak de amandelen grof.
Verwijder de schil van de zoete aardappel. Meng met een vork het oranje vruchtvlees met de bieslook, peper en zout tot een puree. Verwijder ook de schil van de ube-aardappelen en meng het paarse vruchtvlees met de salie, de citroenrasp, peper en zout tot een puree.
Ā Leg het bladerdeeg met het bakpapier op de bakplaat. Verdeel de helft van de zoete-aardappelpuree in de lengte over de onderste helft van het bladerdeeg. Zorg dat het mengsel overal even hoog is. Laat de randen vrij. Verdeel de helft van de tomaten en de helft van de geitenkaas gelijkmatig over de puree. Verdeel daarover de ube-puree, de rest van de tomaten, geitenkaas en de rest van de zoete-aardappelpuree. Vouw het deeg over het aardappel- mengsel heen dicht en druk de randen rondom aan met een vork.
Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met de bakkwast de bovenkant en zijkanten van het deeg met het ei.
Bak de vegetarisch Wellington in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Bestrooi met de amandelen.
Eet smakelijk.Ā Ā
0 reacties