Waarom zou je zelf bouillon maken?

Geschreven door vitaal050

Vitaal050 coacht mensen om vitaler in het leven te staan. Dat kan gaan over gewicht, voeding, stress, slapeloosheid, overgang en/of beweging.

 

Hoe gezond is zelfgemaakte bouillon?

Ik ben fan van soep, om meerdere redenen, je krijgt lekker veel groente binnen, je kunt het makkelijk van tevoren klaar maken en met een grote pan heb je meerdere porties en mijn dochter eet ook heerlijk van de soep.

Mijn voorkeur gaat uit naar bouillon waar geen toevoegingen in zitten, geen smaakversterkers, geen gist, geen kunstmatige ingrediënten en geen hoog gehalte aan zout. Nu had ik van 1 bepaald merk een potje gevonden waar ik blij van werd maar deze kan ik nu nergens meer vinden/krijgen.  En wat doe je dan? Zelf maken.

Recent heb ik het boek van Charlotte Labee gekocht, Brain Food en hierin staat een recept voor het maken van bouillon dus dat ben ik maar eens gaan uitproberen.

Ingrediënten

  • 1/2 kombu vel
  • 1/4 knoflookbol
  • 1/4 bleekselderij + bladeren
  • 1 wortel
  • 1 middelgrote ui
  • 10 peterseliestelen
  • 4 takjes tijm (deze had ik niet in huis dus maar gedroogde tijm gedaan)
  • 10 peperkorrels
  • 2 liter koud water
  • 1 citroenschil zonder wit (raspen heb ik gedaan wel een biologische citroen)

Bereiding

Snijd alle groenten in stukken en maak ze goed schoon.

Voeg ze daarna toe aan het water en breng het geheel aan de kook.

Zet daarna het vuur laag en laat de bouillon afkoelen en zeef daarna de groenten eruit.

Proef of de bouillon strek genoeg is en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Kook de bouillon nog 20 minuten in.

Wat zijn de voordelen van zelfgemaakt bouillon?

Door zelf bouillon te maken, kun je de ingrediënten en kruiden naar eigen smaak aanpassen en de smaak is echt lekkerder en rijker dan de kant en klare bouillonproducten.

Doordat je zelf je ingrediënten kiest krijg je een hogere voedingswaarde met meer vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Helemaal als je kiest voor biologische, seizoengebonden of lokale producten.

Kombu

Misschien heb je het ingrediënt Kombu wel zien staan en dacht je wat is dat nu weer? Kombu is gedroogd zeewier en wordt vaak gebruikt als ingrediënt in bouillon, soepen, stoofschotels, sushi en vast ook nog veel andere gerechten. Kombu heeft een dikke en brede vorm en het groeit meestal in ondiep wateren langs de kust van Japan, Korea, China en andere delen van Azië. Kombu heeft een hartige en unami-rijke smaak, wat bekent dat het een natuurlijke hartige smaakversterker is.

Kombu bevat verschillende mineralen waaronder jodium, calcium, kalium en magnesium en het is een bron van voedingsvezels (als je het op eet).

Kombu wordt meestal niet gegeten als onderdeel van het gerecht zelf maar het wordt gebruikt om smaak aan de bouillon af te geven. 

Hoewel het maken van zelfgemaakte bouillon wat tijd en moeite kost, is het uiteindelijke resultaat zeker waard.

 

Ook iets voor jou?

5 recepten voor een gezond ontbijt

5 recepten voor een gezond ontbijt

Wat kun je het beste eten als gezond ontbijt Over eten moet je nadenken. Wat wil ik eten, wanneer eten we, wanneer doe...

Recept vegetarische Wellington

Recept vegetarische Wellington

Een heerlijk vegetarisch recept: Wellington Op kerstavond hebben wij deze heerlijke vegetarische Wellington gegeten....

0 reacties